Z balkónu se nečůrá..

15. 08. 2016 15:06:56
"Babičko, smíme čůrat z balkónu?" Zeptal se mě ten menší.Manžel vyskočil z fotelu, ze kterého sledoval přenos z olympiády a málem se při zrychleném startu na terasu za našimi vnoučaty přizabil. Zřejmě zlomil i olympijský rekord..

Bydlíme v 5. patře a manžel si stihl živě představit reakci sousedů pod námi. Vcítil se do nich tak dokonale, že byl v mžiku u dětí a svou pohotovostí mě rozesmál. Ne, hlídám přece kluky a něco tak prostopášného bych jim samozřejmě nedovolila. Za chvíli na to stejně zapomenou a přijdou s další zapeklitou otázkou, jak je znám.

No a je to tady: "Babičko, kdo to je ten Putin, jak o něm mluvil včera táta a proč je tak hroznej? Proč s ním nikdo nekamarádí?"

Jako by mi někdo dal facku. Jasný, vymývat dětem mozky hned od dětství a nakonec jim říct - ale to si musíš rozmyslet a rozhodnout sám.. Působit na ně tak, aby za pár let "měly samy jasno".. Dobrovolné jasno - jedním určeným směrem. Demokracie je přeci o tom, že se smí o všem mluvit - ale kdo nemluví a nemyslí tím "správným" směrem, tak sám musí přeci vnímat, že tu je za blba a bude raději dobrovolně zticha.. A pokud mu to nestačí, tak mu dáme přednášku o sebereflexi a nesvéprávných. Jak dobře to mnozí znají..

"Pojď ke mně, budu ti vyprávět," zavolala jsem k sobě chlapečka. Sedl si ke mně a poslouchal. A já vyprávěla skutečně dlouho:

"Když se narodila tvoje teta, tak tvůj dědeček mi nedovolil být s ní, jako s miminkem doma a poslal mě do práce. Tvoje teta, ta moje malá holčička, pak měla chůvu. A chůva mé holčičky, Olga, byla z Ruska. Z toho Ruska, kde bydlí ten strašidelný Putin víš? Ale tenkrát tam ještě toho Putina nikdo moc neznal.

Bydlela v Rusku kousek od moře, bylo jí 27 let a sama měla doma v Rusku 7 letou holčičku Viktorii, když jsem ji poznala. Tvoje teta se narodila 1.1.2000 a ňáňu Olgu nám seslalo samo nebe. Nebylo úžasnější chůvy, to mi věř. Kdybych znovu někomu měla svěřit svou novorozenou dcerku, byla by to opět Olga, která přijela z toho hrozného Ruska. Žádná z českých chův, které pak má malá měla, se nemohla s Olgou srovnávat.

Pravda, má tehdejší tchýně, tvoje prababička, mě varovala: „Komu že jsi to svěřila tu holčičku? Rusce? A znáš ji? Takový krásný dítě, už ho neuvidíš, uteče ti s ní někam do toho Absurdistánu!" Kroutila hlavou a mračila se na mě. Možná měla i trochu radost, že jsem chvíli skutečně cítila něco jako strach. Jsem přece máma. Ale jen chvíli, Olga ve svém kožíšku se sobolí kožešinkou kolem kapucky byla víc než úžasná a já na ni nikdy nezapomenu (tchýně, prababička, ať si trhne nohou).

„Olgo, proč jste vlastně odešla od své Viktorky sem, do Čech, a hlídáte cizí dítě?“ Divila jsem se pokaždé. Olga mluvila málo, protože se snažila mluvit česky (což jí pochopitelně dělalo problém), rusky se mluvit styděla. Byla překvapená, když jsem na ni spustila v její mateřštině. I tak chvíli trvalo, než se rozmluvila.

„Pracovala jsem u nás jako prodavačka v obchodním domě, dostala jsem za měsíc maximálně 500 vašich korun, někdy i méně, s tím se nedalo žít, rozumíte? Proto jsem tady, je tady už můj manžel, sehnal nám tu bydlení. A o mou Viktorku se stará moje maminka, tam u nás, u moře..“ Vyprávěla Olga, zatímco konejšila mou malou dcerku ve svém náručí.... Malá, můj uplakánek, se u Olgy vždy zklidnila a usnula. U nikoho jiného, jen u Olgy a u mě - žádná jiná chůva takto nefungovala.

Tvé tetě je dnes již 16 let, je na gymnáziu a čas od času jí vyprávím o její první chůvě Olze a o zemi, odkud Olga k nám přišla - o Rusku. Není to jediná Ruska v našem životě, ale to není podstatné - podstatné je, že se od nich dozvídáme o životě tam u nich. O tom skutečném životě. A v takovém Rusku, kde mámy a tátové, i když pracovali, nemohli uživit své dítě - se najednou objevil ten pan Putin a začal to tam měnit. Něco změnit není nikdy jednoduché a navíc to trvá hodně, dlouho...

Za ty roky, co tvoje teta dcerka rostla a vyrostla z miminka v blonďatou slečnu a z jejího života odešla Olga dál žít svůj nelehký život, se stalo mnoho událostí. Především v Rusku skončila Jelcinova éra a k moci se dostal člověk se jménem Vladimír Vladimírovič Putin. A je to velice chytrý člověk. Stratég. A kliďas, protože to, co se sneslo na jeho hlavu - to by jen tak někdo neustál bez reakce.

Putin mi připomíná šachistu - jeho tahy mají logiku a jeden tah je doprovázen tahem dalším tak, aby došel k cíli. V klidu, s rozmyslem, krok za krokem a bez uhýbání z vytýčené cesty dojde promyšleně k cíli. Není důležité, jakou zvolí taktiku - protože on, jako správný šachista ví, jakou zvolit - i když se to mnohým nemusí líbit. Jenže to má jeden určitý rozměr - je to v daném čase a prostředí účinné. A pan Putin to dobře ví. On se nejmenuje Merklová a neotvírá bezmyšlenkovitě náruč všem. Není řízen jinými, on se rozhoduje sám svou vlastní vůlí a koná s rozmyslem. A má nejen charisma, ale především výsledky.

Od doby, kdy se Putin dostal k moci, se život v Rusku pomalu, ale jistě začal měnit. Nemusíš tomu věřit, tady za vše mluví právě ty výsledky. Dnes tu změnu již všichni, kdo vědí, o čem je řeč - vidí. Ale mnozí se jí bojí, chtějí ji za každou cenu zatajit. A jsou jiní, kteří za tu změnu dávají palec nahoru. I ňáňa Olga, protože už nemusí tam u moře v Rusku pracovat za 500 korun na měsíc a konečně uživí i ve své domovině svou Viktorku. Pravda, ještě to stále není, co by si přestavovala, ale tak rychle to prostě zase nejde..

Nevím, jestli víš, ale Vladimír Putin byl zvolen ruským prezidentem už vlastně 3x během 15 let a má víc jak 90 % podporu svých voličů. Proč, když se nám tolik lidí kolem a především většina sdělovacích prostředků snaží zprostředkovat, že je všechno špatně, že se jedná o zápornou postavu a vůbec, kdo s Vladimírem Putinem projeví kouska sympatií, dostane palec dolů a vyslouží si titul hlupáka a posměšky..?

No, nebudu se dělat chytrou a ukážu ti jeden ze zdrojů, kde si můžeš přečíst na svém tabletu, jak to ve skutečnosti je:

http://protiproud.parlamentnilisty.cz/politika/1857-jak-se-dela-protiruska-propaganda-v-britanii-lhat-je-pracne-tajemstvi-putinovy-popularity-je-proste-rusove-se-maji-lepe-proc-pocet-chudych-v-americe-stoupa-a-v-rusku-klesa.htm

On to není jediný zdroj, ze kterého bych mohla citovat, ale je celkem zajímavý. Jak se tak těmi informacemi prohrabuji častěji, když mluvím se samotnými Rusy - tak mi prostě jednoho dne sepnul majáček, že to je právě takto, ne jinak a pak jsem se ještě v důsledku všech těch informací zamyslela nad tím, co to je vlastně propaganda.. Co to je manipulace s lidmi. Nakonec jsem ještě dlouho přemýšlela o tom, proč to ti lidé dělají. Co myslíš?

V článku jsou zajímavé informace, vysvětlující polopravdu grafů obhajoby protiputinovsky smýšlejících a časových řad, které sice říkají „A“, ale nedodávají „B“. Například mluví o tom, jak to je s útěkem obyvatel ze země - ano, čísla to dokladují (ale již nikdo neříká, že se totálně změnily z roku na rok metodiky a čísla jsou prakticky nesrovnatelná a mají v řadě různou vypovídací hodnotu, že ve skutečnosti je vše jinak).

To je, asi jako když se vy dva s bráchou hádáte a ty si na brášina stěžuješ, že ti nabančil a chceš, abych dala bráškovi lepáka za to, jak se k tobě chová a už mi zapomeneš říct, že jsi mu těsně předtím sebral hračku a s gustem mu nadával.. I dospělí se často chovají jako děti, víš?

Přečtu ti úryvek článku, který mě například zaujal (on mě ten článek zaujal celý, co bych si vymýšlela, ale toto je základní informace) - jsi už velký kluk, tak poslouchej:

„Tedy – za Putinovy vlády poklesla chudoba, poklesla zločinnost, zvýšily se příjmy i průměrný věk obyvatelstva. Zkrátka a jednoduše – Putin zlepšil a usnadnil Rusům život. To říká prvních několik ze všech těch rozkošných grafů. Ale pak přijde velké „ALE“. Nejprve v podobě velké a oblíbené lži o zotavení ruské ekonomiky:

Prosperitu udržují ceny ropy.

Přečtěte si a dobře zapamatujte tuto jednoduchou větu. Najdete ji téměř v kterékoli diskusi o vzestupu ruské ekonomiky. Je v zásadě naprosto bezvýznamná, jen se využívá k zamlžení jinak jasné situace. Rusko na nohy nepostavily vyšší ceny ropy – ale to, jak peníze za ni získané utratilo.

Spojené státy americké také mají rezervy ropy – a přitom od roku 2000 každoročně stoupá procento Američanů, žijících pod hranicí chudoby.

Kdyby Putinova vláda nenapravila alespoň část ze škod „oligarchizace“, odehrávající se za Jelcina, kdyby znovu nezískala kontrolu nad nerostnými zdroji, pak by žádný běžný občan Ruska příjemné dopady vyšších cen ropy nepocítil. Celých těch sto dolarů, které se platily za barel, by namísto toho šlo do speciálního fondu Michaila Chodorkovského, sloužícího k nákupu nové jachty pro jeho psa.“

Putin převzal Rusko po tom ožralovi Jelcinovi v hrozném stavu. Za ty roky, téměř stejné roky, které současně přestavují život mé 16 leté dcerky, tvojí tety, nastartoval růst a zlepšil život lidu této země. Vzrostly platy, důchody. Rusko je téměř bez dluhů a snížila se tu korupce. Prostě ten pán se snaží o to, aby se v té velké zemi, která byla hodně pozadu a měla hodně problémů, začalo už konečně obyčejným lidem lépe žít.

Na lidi kolem mě tato nesporná fakta působí jako rudý hadr na býka, oči se jim podlévají krví. Ale pro mě to má i ten podtext, že Olga, chůva tvé tety, již nemusí pro své dítě vydělávat peníze v zahraničí a může být doma mámou, se svou rodinou. Tam daleko, u moře. Schovala jsem tvé tetě její adresu a jednou jí ji prozradím - to už bude v Rusku zase o něco lépe, ještě toho mají hodně před sebou. A třeba se jednou za svou chůvou vydá, tak jako její chůva Olga přišla znovu za ní, když již uměla chodit a přinesla jí plyšovou hračku (ale to je jiné téma, jiný blog).

Ano, Putinovi mnozí nemohou přijít na jméno - protože on nešel na ruku finanční oligarchii proti národu, jako bylo za Jelcina zvykem, on naopak konal pro dobro národa a proti této oligarchii. Tak se nediv, že se mu jisté kruhy snaží nasazovat neustále psí hlavu. Já se také nedivím.

Putin toho moc nenamluví, většinou rovnou koná - ono to ani jinak nejde. V politice nejde být jen tím hodným a hezkým, v politice je třeba dělat těžká rozhodnutí, která jsou vždy pro někoho (v ideálním příadě pro menšinu) nepopulární a někdy i dost krutá - a pro jiného (optimálně pro většinu) přinesou do budoucna užitek a prosperitu. A dobrá rozhodnutí se potvrzují až v budoucnosti skutečným vývojem. Ne tím, jak se momentálně komusi líbí či nelíbí. Nikoli tím, jak se někdo vzteká, že mu bylo šlápnuto na kuří oko a nebo ublíženo.

Věřím, že do budoucna bude právě toto místo na zeměkouli dobrým domovem nejen pro mou Olgu, ale i pro ostatní Rusy a zde žijící menšiny. Vím, že tu Olga dobře vychovává svou Viktorku.. A tobě, broučku, když zase někdo bude povídat nesmysly o zlém Rusku - tak snad jdi, a smíš ho i počůrat z balkonu.. Jenom to neříkej nahlas před tátou a před dědečkem..

Klučina mě poslouchal, ale už ho to nějak nebavilo a najednou na mě vyhrknul další otázku: "A babičko, ale ten Stalin, to byl hroznej tyran, viď? Ten byl teda fakt hroznej.. A to bylo taky v Rusku, viď?" Kulil na mě svá modrá očička.

Šla jsem si uvařit kafe a vyhledat nějakou knížku do knihovny pro vnoučka, vždyť už umí číst a já už se dnes navyprávěla víc než dost.. Tady ještě bude hodně práce..

Autor: Dagmar Drobná Kubalík | pondělí 15.8.2016 15:06 | karma článku: 44.42 | přečteno: 3065x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 67 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.84 | Přečteno: 278 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.52 | Přečteno: 480 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...