Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Z mého pohledu, něco tak dobře napsat dost po půlnoci, je výkonR^

0 0
možnosti
JK

Zdravím, ale nějak moc nechápu souvislost vaší povídky s Putinem.

A k Putinovi a Rusku. Ztotožňovat hospodářský růst jakékoli země s osobou vládce (politika) je přece nesmysl. Tím spíš, jde-li o tak velkou zemi, jako je Rusko (ještě bych to byl ochoten s rezervami připustit u takových států, jako je třeba Vanuatu nebo Nauru). Vládce je symbol hlavně pro prosťáčky. Koneckonců se říkalo také, že Hitler pozvedl úroveň Němců proti Výmarské republice. Kromě toho zlepšování ekonomické situace Ruska v posledních 15 letech není ani tak jednoznačné a přímočaré, jak to prezentujete.

Dvě otázky. K čemu je dobré glorifikovat jakéhokoli vládce? (To se v dějinách odehrálo už mockrát a NIKDY to nedopadlo dobře, například Napoleon, Hitler, Stalin, abych vzal jen ty nejvýraznější.) K čemu je dobré démonizovat ty, které odstavil? (viz Chodorkovskij)

Myslím, že v předchozím textu jste tuším citovala nějaký zdroj, že v Rusko se za Putina pozvedlo, zatímco ve stejném období se v USA zvýšil počet lidí žijících pod hranicí chudoby. To je přece na první pohled demagogie toho nejhrubšího zrna. Přesně takové "argumenty" používala komunistická propaganda (myslím, že vámi citovaný zdroj je tomu blízký). Srovnává se v tom nesrovnatelné. Stačí porovnat základní tvrdé numerické údaje, a to celkový HDP obou zemí a HDP na osobu a vidíte ten nebetyčný rozdíl.

Váhal jsem, zda na vaše dva poslední texty reagovat, protože jste mi jinak velmi sympatická jinými svými názory a city vyjádřenými v naší komunikaci pod texty. Ale to, že adorujete Putina, mě nadzvedlo. Už proto, že on nic takového nepotřebuje. Jeho oddělení public relations pracuje, myslím, na plné obrátky.

1 0
možnosti
JR

J11a52r74a 15R71a42n32k

23. 9. 2015 2:40

Film jsem videla, je skutecne dobry, ale definitivne nevite nic o cenzure v Rusku,  jiste jste cetla, co sam A. Zvyagintsev rekl:

A soliloquy follows about the difficulty of building a career in modern-day Russia. He speaks quietly, with consideration – and unmistakable anger.

“It’s like being in a minefield, this is the feeling you live with here. It’s very hard to build any kind of prospects – in life, in your profession, in your career – if you are not plugged in to the values of the system. It’s a stupid construction of society, and unfortunately the eternal curse of our territory. The ideas of the rule of law, of equal rights are hardly discussed here. There is discussion in society, but it’s pointless. I have a feeling of the absolute futility of pretending to the right to have a say in any situation. I’ve turned 50 and I’ve never voted in my life. Because I’m absolutely certain that in our system it’s a completely pointless step.”

3 0
možnosti
JK

Pan Zvyagintsev samozřejmě dobře ví, o čem mluví. Docela dost jsem studoval dějiny Ruska a pak Sovětského svazu, hodně jsem přečetl i z ruské a sovětské literatury a poezie, v Rusku jsem byl a jednoznačně mi z toho vyplynulo, že dějiny Ruska jsou dějinami násilí a útlaku. Je to hlavní (ne jediný) důvod, proč Rusové tak výrazně inklinují k tomu, aby se stále schovávali pod křídla nějakému "baťuškovi" a vzhlíželi k němu. Neumí si vzhledem k minulosti představit jinou cestu k zlepšení svých podmínek, než prostřednictvím "osvíceného" vládce. Pochopitelně ne všichni, ale je to dominující tendence. Uctívání Putina je toho důkazem. Jistě ale není možné šmahem v pár větách vystihnout jakýkoli národ a stát už vůbec ne, zvlášť ne tak obrovský a etnicky pestrý, jako je Rusko. 

Pokud se z tohoto pohledu vrátím k nám, tak i u nás bylo období, kdy lidé nekriticky zbožňovali T. G. Masaryka. TGM velice uznávám, byl neobyčejně moudrým mužem, vykonal pro český (československý) národ mnoho, ale i on byl člověkem chybujícím a jediné, co mi na něm vadí, je to, že vzniku svého řekněme "kultu" napomáhal.

Římský císař Vespasianus měl říct před svou smrtí  "vae, puto deus fio" (běda, zdá se mi, že se stávám bohem). Tím je řečeno vše o směšnosti adorace vládce.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS