Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Popravy dětí a jejich legitimizace

V žádném jiném státě se děti nepopravovaly,dokonce ani ve středověku ne.Tuto výsadu si pořídili jen Britové.Předrevoluční Rusko bylo ve svém vývoji za VB více než 100 let, muselo skóre nějak vyrovnat,srovnávat je zcela legitimní..

Dějiny píší vítězové, to jistě ví každý. Zkusit se dívat na minulost vlastníma očima může být objevné, bombastické, ale také frustrující a zdrcující. Další text je jen pro silnější povahy, co se nebojí vidět skutečnost takovou, jaká doopravdy je (či jaká skutečně byla). Pod mým blogem „Od Stalina k Putinovi“ se rozpoutala tak vášnivá diskuse, že jsem do ní přestala zasahovat. Abych však odpověděla všem tázajícím se a diskutujícím, dovolím si pokus o vysvětlení a rozvedení tématu v tomto blogu. Pokud tedy budete mít pocit, že chybí začátek - je zde:

http://drobnakubalik.blog.idnes.cz/c/478300/od-stalina-k-putinovi.html

A na stejném místě jsou v diskusi i dotazy a úvahy, na které se budu snažit odpovědět. Také bych byla ráda, kdyby mé úvahy nebyly vnímány jako obhajoba či vyzdvihování jakékoliv konkrétní osoby (takto míněny v žádném případě nejsou!), nýbrž jako pokus o objektivní pohled na situaci, na který však nemusíme být zvyklí. Posunutá paralela carského Ruska (nikoliv dnešního) a Velké Británie minulého století se mi jeví nejen jako velice vhodná, ale i jako názorně vypovídající o celé situaci.

Než bude cokoliv řečeno, je třeba si uvědomit, že dnešní Rusko a Rusové je něco úplně jiného, než carské Rusko minulosti, nebo i agresivní bolševici, protože celý ten národ se za sto let posunul někam jinam. Podle mého se o to hodně zasloužil právě Stalin či bolševici, i když je docela možné, že pod jinou vládou by nastal sled následných událostí  mnohem rychleji a bez obětí, kdo ví?

Mám ale pocit, že tak primitivní a zaostalý národ, kterým bylo tehdejší carské Rusko, musel být pozdvihnut drastičtějšími metodami (které dnes všichni odsuzujeme a nahánějí nám husí kůži). Právě Stalin si ale jako jeden z mála uvědomoval, že to musí být hlavně rychle, protože na beton počítal s válkou (to vyvozuji z mnoha jeho projevů).  Jsou to samozřejmě jen mé spekulace. Mohlo to být i jinak. V každém případě si to nevykládejte tak, že „Stalin byl vlastně bezva“, a že jej nějak hájím. Nikoliv. Podstata je v tom, že od dob toho děsivého Stalina jsou Rusové již jinde. A to je moment, který si málokdo připustí.

Pokud někoho rozhořčila fakta a čepýří se, že nejde srovnávat VB v 19. století a Rusko o sto let později, tedy vězte, že lze a že to je naopak na místě. Tak především v žádném jiném státě se děti nepopravovaly, dokonce ani ve středověku ne, tuto výsadu si pořídili jen Britové. Ti stejní Britové, co tak rádi čtou levity ostatním a mají se za příkladné demokraty. Předrevoluční Rusko bylo ve svém vývoji za Británií více než 100 let a muselo tedy tento její náskok nějak vyrovnat, takže srovnávání je zcela legitimní. Zde se jasně ukazuje, že ani bolševici neměli na rukou tolik zločinů, jako britští gentlemani.

Diskutující nepochopili podstatu - mají pravdu v tom, že v Rusku bylo tehdy nevolnictví, což nepopírám. Naopak, píši, že Rusko bylo oproti Evropě velmi pozadu (což díky tomu děsivému Stalinovi notně stáhlo).

Diskutující nemají pravdu ani v tom, že nevolnictví snad znamená totéž, jako zabíjení lidí bez jakékoliv evidence. Takové nehoráznosti a barbarství bylo tehdy možné jen na americkém Západě, jak ukazují holywoodské filmy - oni se tím dokonce dodnes chlubí. V Rusku fungovaly normální soudy a popravy se samozřejmě pečlivě evidovaly. Díky tomu dnes bezpečně víme, že jich bylo výrazně méně, než v mnohem méně početnější Anglii (tam byl usvědčený vrah, na rozdíl od všech civilizovaných a kulturních zemí, automaticky oběšen, a to i v případě nešťastné náhody - tato bohulibá praxe byla zrušena až po 2. světové válce).

Pravda, car své odpůrce a zločince nepopravoval, nýbrž posílal na Sibiř, což také nebylo nic moc, ale aspoň za posledního cara se tak dělo kultivovanou formou - takovému Leninovi např. koupili jízdenku na osobní vlak, do kterého jej posadili a poslali jej kamsi - na konečné si jej zase nějaký četník vyzvedl a pomohl mu najít nějaké slušné ubytování. A jelikož se jeho Naděnce po něm velice stýskalo, dovolili jí odjet za ním, ač věděli, že je to též revolucionářka, aby si jej mohla vzít (v kostele, jak jinak) a mohla s ním žít. A když jim jejich fešácké vyhnanství za tři roky vypršelo, nechali je oba odjet do emigrace - tak o takovém bezbřehém liberalismu se vězňům v UK ani nezdálo, ti byli rádi, že cestu do Austrálie vůbec přežili.

Co se týče ruské kolonizace, nikde a nikdy nebyl multikulturní přístup k jednotlivým národnostem tak rozvinutý, jako právě v Rusku (a dokonce i za bolševiků). Bylo to, pravda, dáno i tím, že mnohá území byla osídlena jen určitými kmeny (jako např. Sibiř). V případě Střední Asie pak národy, které vždy někdo okupoval, takže tam neměli nikdy vlastní státnost. V podstatě se tyto národy nebouřily, takže v dějinách nemáme záznamy, že by ruská vojska pořádala trestní výpravy proti nějakým rebelům, případně, že by drancovala cizí země, jako to dělaly všem známé koloniální mocnosti. Ani stopa po nějakých drakonických barbarských výstřelcích (někdy i genocidního charakteru) vůči domorodcům, jaké máme dokladované z Afriky. Nikdy se nestalo, že by případné kverulanty přivázali k dělovým hlavním a pak je veřejně, aby z toho kolonizované obyvatelstvo - v tomto případě Indové, také něco mělo - odstřelili (což zachytili na dokumentárních fotografiích). To ještě tenkrát byla ta stará děla, co měla kola s loukotěmi, jako měl třeba Napoleon, pamatujete na ty filmy?

Stejně tak není známo, že by kulomety zkosily naráz deset tisíc obránců své země, kteří byli ozbrojeni jenom oštěpy, jak to třeba předvedl britský národní hrdina lord Kitchener v Sudánu v r. 1898. To byl ten pán, co o něco později vymyslel v Jihoafrické republice při burských válkách první koncentrační tábory.

Diskutující  by se určitě měli seznámit trochu více s historií, když už mají zájem vstupovat do diskuse a podílet se na ní, abychom ji mohli budovat poněkud konstruktivněji, kulturněji a především objektivněji. Zejména když pak následně čtu  tak neslýchanou naivnost, jako že USA od války Severu proti Jihu neuplatňovaly imperiální politiku. Nechce se mi věřit, že se do diskuse zapojil člověk, který ví, o čem je řeč. Vážení, nikdy jste neslyšeli o Monroově doktríně, válkách se Španělskem, zabrání Filipín?

Také úvahy diskutujících na téma, že Rusko neuznává Ukrajinu jako stát, jsou iluzorní -  to jste vzali, vážení diskutující, kde? On se snad Putin v tomto smyslu někde vyjádřil? Věřila bych, že jedině čerstvý odchovanec našeho školství, co si myslí, že s vysvědčením už pobral všechen rozum, může vyslovovat "moudra" typu "Putinovo Rusko je dědicem těchto tradic" (myšleny imperialistické). Ptám se tohoto absolventa,  čím se ty tradice u Putina projevují? On snad napadl Libyi, Irák či jiný stát? Nebo budeme vytahovat jižní Osetii, která byla kdysi bolševiky přifařena ke Gruzii, zatímco severní Osetie zůstala Rusku a toto budeme chtít srovnávat s napadnutím Iráku, ležícím mnoho tisíc km od USA?

Vrátíme se raději zpět do dnešní doby a na dějiny se budeme dívat jako na studnici, ze které je možno čerpat a poučit se. Nevěřím, že nebudeme opakovat chyby těch, kdo tu byli před námi, a to z jednoduchého důvodu - nebudeme opět tyto chyby chtít vidět. Nikdy se nepoučíme.

Autor: Dagmar Drobná Kubalík | neděle 27.9.2015 16:36 | karma článku: 34,29 | přečteno: 1969x
  • Další články autora

Dagmar Drobná Kubalík

Pravda a láska nějak uklouzly..

Prý vítězí.. Ale i tak mám ze všeho mrazení, že nás ty proklamace slabomyslných dovedly tak akorát do zadele.. Vážení - přiznejme si už konečně, že jsme si jen hloupě naběhli...

10.11.2016 v 23:46 | Karma: 37,96 | Přečteno: 709x | Diskuse| Ostatní

Dagmar Drobná Kubalík

V zrcátku

Zaspala jsem. Otevřu oči a ty nikde.....................................................................................!!

3.11.2016 v 16:44 | Karma: 39,44 | Přečteno: 834x | Diskuse| Ostatní

Dagmar Drobná Kubalík

Někdy stačí lidem naslouchat, abychom pochopili, jaká je Pravda...

Rusové války nezačínají, Rusové války končí.. řekl jen tak mezi řečí a já se jen zvědavě ohlédla, abych viděla, kdo to promluvil..

27.9.2016 v 10:43 | Karma: 43,29 | Přečteno: 1235x | Diskuse| Ostatní

Dagmar Drobná Kubalík

Nechci, aby mé děti někdo jednou učil, že "ježíšek" je sprosté slovo...

Když někdo řekne např. o panu prezidentovi, či o komkoliv jiném, že je "populista" - co tím ve skutečnosti míní?

9.9.2016 v 13:11 | Karma: 44,79 | Přečteno: 1637x | Diskuse| Ostatní

Dagmar Drobná Kubalík

Můj dárek pro Merkelbabu..

Dámy mají dostávat dárky, nemyslíte? Všechny dámy, bez rozdílu. Jaký dárek ale pro paní Angelu? Jeden jsem přeci jenom našla.. Tak ať se jí líbí..

25.8.2016 v 15:36 | Karma: 45,18 | Přečteno: 2942x | Diskuse| Ostatní

Dagmar Drobná Kubalík

Pár slov vášnivým čtenářům Proptiproudu a Sputniku

Zaujalo mě, jak nezvyklé množství zdejších diskutérů má pečlivě sestudovány informace, zveřejňované zřejmě na docela jinak zaměřených platformách, nežli je tendenční iDNES či Lidovky. Ale proč mě to překvapuje, když..

19.8.2016 v 12:14 | Karma: 45,19 | Přečteno: 3141x | Diskuse| Ostatní

Dagmar Drobná Kubalík

Z balkónu se nečůrá..

"Babičko, smíme čůrat z balkónu?" Zeptal se mě ten menší.Manžel vyskočil z fotelu, ze kterého sledoval přenos z olympiády a málem se při zrychleném startu na terasu za našimi vnoučaty přizabil. Zřejmě zlomil i olympijský rekord..

15.8.2016 v 15:06 | Karma: 44,43 | Přečteno: 3065x | Diskuse| Ostatní

Dagmar Drobná Kubalík

Neubližuj mému dítěti.. prosím..

Jak dovedou dospělí ubližovat dětem? Hodně, a ani si toho nemusí být vědomi.. Rodiče, týrající se navzájem a týrající své děti - i o tomto tématu je dnešní doba.. (ne jen o migrantech a válkách) Co je horší?

10.8.2016 v 10:33 | Karma: 43,14 | Přečteno: 2317x | Diskuse| Ostatní

Dagmar Drobná Kubalík

Táta smí přece zmlátit maminku...

Smí, či nesmí? Může, či nemůže? Mlátit, či nemlátit? A jak se to projeví jednou na našich dětech, co si odnesou ze svého dětství do dospělého života?

5.8.2016 v 9:28 | Karma: 43,38 | Přečteno: 3060x | Diskuse| Ostatní

Dagmar Drobná Kubalík

Demokratická totalita, nebo totální demokracie?

Prý totální demokracie, ale jak tak o tom přemýšlím, tak dost průhledná manipulace. Prý je složité stanovit pravidla demokratických voleb, no tak proč tou „složitostí“ neobhájit to, co je pro manipulátory nejvýhodnější?

12.7.2016 v 16:45 | Karma: 43,93 | Přečteno: 2439x | Diskuse| Ostatní

Dagmar Drobná Kubalík

Tajná šifra mistra rowingu…

Skutečný sportovec je ten, kdo se nikdy nevzdá a bojuje do posledního dechu o jedinou setinu sekundy, i když nevyhraje.. A když nevyhraje, tak jde do toho příště znovu a lépe. Nebo si myslíte něco jiného?

11.7.2016 v 21:48 | Karma: 43,23 | Přečteno: 1958x | Diskuse| Letní běh

Dagmar Drobná Kubalík

Nesvéprávná - rohožka, do které si jen utřu boty..

Prožila jsem si tu despocii a ovládání, jaké si prožívají ženy, ovládané ideologií zvanou "islám". Žena bez vlastních práv, bez jakékoliv hodnoty. Obtížný hmyz. A zažila jsem si to v Čechách, ta ideologie je velice nakažlivá...

11.7.2016 v 0:14 | Karma: 43,50 | Přečteno: 2705x | Diskuse| Ostatní

Dagmar Drobná Kubalík

Nejmenuje se Klára Samková, ale doktorka je také.. zavřít a hned!

"Bojím se vás, nechte mě být," dostala ze sebe, zatímco se snažila zachránit svou tašku, kterou jí neurvale rval s ramene - tak tak se jí nevysypaly věci."Jsem lékařka, řeším akutní případ, nechte mě být, pracuji!" Kde je policie?

11.6.2016 v 18:46 | Karma: 44,69 | Přečteno: 4984x | Diskuse| Ostatní

Dagmar Drobná Kubalík

Zavřou nám Kláru Samkovou?

Sice prý žijeme v demokratické společnosti, ale vyjadřovat jiné názory, nežli ty mainstreamovské, je zřejmě ne příliš demokratické a možná to je i trestný čin. A jak to bude zítra už neví nikdo..

7.6.2016 v 23:03 | Karma: 48,19 | Přečteno: 13159x | Diskuse| Ostatní

Dagmar Drobná Kubalík

Zeman není Stachanovec, plní prý jen "napůl"... průšvih?

... a přesto je ze (slibujících) politiků nejúspěšnější - to můžete sice komentovat, jak chcete - ale to je také všechno, co můžete udělat a s tímto faktem nehnete na žádnou stranu. Fakt průse*?

24.5.2016 v 23:03 | Karma: 42,85 | Přečteno: 2137x | Diskuse| Ostatní

Dagmar Drobná Kubalík

I blogeři zahulili na Václaváku?

Marihuana je asi legální, v sobotu se nad Václavákem vznášela oblaka opojného kouře a jedinci zde bloudící se zvláštním výrazem ve tváři inzerovali, že se chtějí objímat. A v těchto čmoudech jsem rozpoznávala i některé známé tváře

10.5.2016 v 19:45 | Karma: 43,28 | Přečteno: 2480x | Diskuse| Ostatní

Dagmar Drobná Kubalík

Jde o životy lidí, nebo o další diktát EU??

Máte v autě bezpečnostní vestu? A víte, že od ledna musí mít vaše vesta notifikaci, na kterou si dohlíží EU? Jak dlouho bude trvat, než EU bude dohlížet na parametry či barvu prezervativu a kvalitu vašeho sexu v ložnici?

9.5.2016 v 20:20 | Karma: 44,19 | Přečteno: 2789x | Diskuse| Ostatní

Dagmar Drobná Kubalík

Dnešní triumf Nočních vlků

Československo bylo od fašismu osvobozeno 9. května 1945 Rudou armádou. Tento nesporný fakt nikdy nebude vymazán z dějin a povědomí našeho národa. Díky našim osvoboditelům dnes můžeme žít svůj každodenní život..

7.5.2016 v 21:37 | Karma: 45,42 | Přečteno: 4183x | Diskuse| Ostatní

Dagmar Drobná Kubalík

Tisíc růží pro Jiřinu

Whau, to je ale baba, vidíte? Ta má páru jako lokomotiva a vizáž jí může závidět kdejaká ženská. A k 85. narozeninám jí dnes přeje každý, i pan prezident. Jen Sisi jí již nepopřeje, i když by moc chtěla..

4.5.2016 v 20:30 | Karma: 41,17 | Přečteno: 2512x | Diskuse| Ostatní

Dagmar Drobná Kubalík

První máj

Nejen, že zval hrdliččin ku lásce hlas, ale chodili jsme do průvodu a cosi slavili - a světe div se, my věděli, co slavíme. Měli jsme práci a jistou budoucnost. Nemusela jsem se bát o své děti. Co máme dnes?

1.5.2016 v 1:05 | Karma: 40,89 | Přečteno: 1550x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4961x
dayen@seznam.cz