Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

A pomažeš domu, ty couro! (letní povídka)

Tygr, úžasné zvíře. A teď si zkuste představit, že tím tygrem jste vy a že vás zavřeli do klece s pevnými mřížemi a vy chodíte pět kroků vlevo, pět kroků vpravo - a nic.. Nic víc nemůžete - a přitom toho tolik moc chcete..

           Učitelka v mateřské školce netrpělivě pohlédla na hodinky. Každou chvíli se zvedla z lavičky, popošla k hlavní budově a nakukovala do chodby, jestli již nejdou. Bude pět a ty dvě tu stále ještě nejsou.  Alespoň  o prázdninách by mohly maminky vyzvedávat ty prcky včas, pomyslela si. Zuzanka s Kristýnkou  si zaujatě hrály v horku letního odpoledne na pískovišti. Byly tu jako obvykle touto dobou  samy a nepřišlo jim divné, že tu již ostatní děti nejsou. Bylo to vlastně fajn, měly všechny bábovičky jen pro sebe.

                Zuzana s Emou se srazily před školkou a v poklusu běžely do zahrady pro své holčičky. Jako mnohokrát předtím se i dnes omlouvaly učitelce za pozdní příchod. Pak hned spěchaly s děvčátky do šatny, aby rychle stihly ještě nákup, pak  doma uvařit večeři a alespoň chvíli si pohrát s dcerkou, než usne.

                „Tak jak to máš, pojedeme  spolu s holkama do Chorvatska, nebo jak ses rozmyslela, už ten zájezd nemůžu dál držet zamluvený,“ prohodila naléhavě Zuzana při převlékání holčiček v šatně a dodala: „Autobus odjíždí  pozítří.“

                „Hele, jedeme, už jsem se rozhodla. Roky jsem nikde nebyla, malá taky ne. Zasloužíme si to, obě. Nakonec slušně vydělávám, malá musí do školky, potřebuje být pár dní s mámou, tak proč bych s ní nemohla k moři? Ale Evženovi  nic neřeknu, ty mu také radši nic neříkej, nebo ještě neodjedeme. Překvapivě despoticky mi ten blb řekl „nikam“, budeš doma, a nebo na chatě u našich. Nemůže si prej celý prázdniny vzít dovolenou kvůli práci a nás nikam nepustí. Ta jeho sobecká majetnickost je hrozná. Někdy ti závidím, že jsi rozvedená a nemusíš se dohadovat s nějakým žárlivým pitomcem,“ povzdychla si Ema.

 

Blonďatá Zuzka s tmavovlasou Emou a s holčičkami autobusem do chorvatské Brely  pozítří skutečně odjely. Těšily se na společné volné dny u moře, plánovaly letní zábavu pro sebe i své děti. Koupání, holčičí potlach, bezstarostné dny. Volnost, vypnuté telefony, žádné starosti. Byly kamarádky a měly tak nějak v něčem i podobný osud. Dvě maminky, které měly zaměstnání, kde byly důležité otvírací hodiny provozoven, takže se  pro jejich děti  stala od dvou let samozřejmostí  školka s prodlouženým provozem.

Ema cestou pomalu přestala myslet na Evžena, kterému nechala doma na stole vysvětlující dopis, kam s malou jede a kdy se bude vracet.  Pomalu se vyhlazovala vlnka starostí na jejím čele a ona se po letech cítila zase lehce,  byla ve své mysli zase malým bezstarostným děvčátkem. Na světě bylo krásně, právě jí začala dovolená.

Brela, chorvatská perla, byla úžasná. Rozhoupané indigové moře, vzduch vonící po borovicích a bílé oblázky na plážích rozpálených sluncem. Přes den jedly ovoce a palačinky, večer  se rozhodly s dětmi navštívit  tavernu a ochutnat mořské speciality. Užívaly si po celoročním shonu zasloužený klid. Každý den se chtěly koupat na jiné pláži a po večeři si plánovaly procházky po promenádách kolem moře.

Bylo dopoledne na Jadranu, obloha vymetená.  Opalovaly se právě na pláži, Zuzana česala děvčátkům copánky a Ema krájela broskve ke svačině, když sluneční paprsky zastínila silueta muže.

            „Ahoj Emo,“ prohodil se zvednutým obočím a sledoval se zájmem její reakci.

            „Evžene, co ty tady, máš přeci práci, zakázky, nemohl jsi s námi?“ Polekaně na něj zírala jak na zjevení a nemohla ze sebe dostat další slovo. Najednou jí ztěžkly ruce i nohy, kolem žaludku ji sevřela obruč strachu. V tu chvíli zestárla o celou generaci.

            „Hm, pojď se projít, miláčku, Zuzana dá chvíli pozor na holky, viď, Zuzi?“ kývnul směrem k blondýnce. Nabídl své ženě rámě a odcházeli spolu jako zamilovaný pár, byl na ně hezký pohled.

            Sotva však poodešli z doslechu přítelkyně, zasyčel na ni vztekle: „A pomažeš domu, ty couro! Od večera tě tu hledám. Jak si to, ty kurvo, vůbec  představuješ, takhle vyvádět? Vždyť jsi máma od dítěte, to si neuvědomuješ? Ty jsi taková nána blbá! Víš, co si o tobě myslej moji rodiče? Co si o tobě myslej lidi u vás v práci?  To si ještě odskáčeš, tohle už podruhý neuděláš, to si teda piš!“ Stále šli promenádou a blonďaté Zuzce stále připadali jako čerstvě zamilovaní. Asi ji má moc rád, že za ní přijel až sem, to je romantika, pomyslela si.

            „Evžene, neblbni, jen jsme s Kristýnkou chtěly k moři…“ zkoušela se Ema bránit.

            „Nekecej. Teď se vrátíme pro Kristýnu a ty tý krávě Zuzaně vysvětlíš, že moje máti onemocněla a musíš se se mnou hned vrátit. To by se ti líbilo, s takovou děvkou, co se nechá každým vojet, tady blbnout chlapům hlavu. Ty se mi snad zdáš, co sis to vůbec dovolila, ty blbko? To ti povídám, to je naposledy! To už nikdy neuděláš! Tohle ti nikdo neodpustí, takovýhle extempóre! Odepsala jsi se u všech v rodině sama!“

 

Ema s Kristýnkou ještě ten den odjela s manželem z Brely domů. Evžen celou cestu nepromluvil, pouze několikrát měl potřebu jí opět vynadat. Než dojeli do Čech, byl z něho opět okouzlující, milující  muž a ten, který má výbornou pověst a zdraví všechny sousedy i o prázdninách.

Po cestě měla Ema čas přemýšlet. Takto si své vytoužené léto nepředstavovala. Cítila něco, co zná jen tygr v kleci, který přechází kolem mříží sem a tam. Byla  v přesně takové kleci a k tomu ještě na vodítku.

Než dojeli do Čech tak pochopila, že se její život nikdy nezmění, že naopak bude vše jen horší a horší. A také pochopila, že nesmí svůj život prohrát, že ho chce žít  - vždyť na světě je tak krásně, může prožít ještě další letní dovolené u moře i s Kristýnkou a nikdo jim to již nezkazí. Po návratu vyhledala právníka, s jehož pomocí požádala o svěření dcerky do své péče a o rozvod. Soud manželství rozvedl pro rozdílnost názorů a povah i přes nesouhlas manžela.

Autor: Dagmar Drobná Kubalík | sobota 11.7.2015 0:32 | karma článku: 28,62 | přečteno: 687x
  • Další články autora

Dagmar Drobná Kubalík

Pravda a láska nějak uklouzly..

Prý vítězí.. Ale i tak mám ze všeho mrazení, že nás ty proklamace slabomyslných dovedly tak akorát do zadele.. Vážení - přiznejme si už konečně, že jsme si jen hloupě naběhli...

10.11.2016 v 23:46 | Karma: 37,96 | Přečteno: 709x | Diskuse| Ostatní

Dagmar Drobná Kubalík

V zrcátku

Zaspala jsem. Otevřu oči a ty nikde.....................................................................................!!

3.11.2016 v 16:44 | Karma: 39,44 | Přečteno: 834x | Diskuse| Ostatní

Dagmar Drobná Kubalík

Někdy stačí lidem naslouchat, abychom pochopili, jaká je Pravda...

Rusové války nezačínají, Rusové války končí.. řekl jen tak mezi řečí a já se jen zvědavě ohlédla, abych viděla, kdo to promluvil..

27.9.2016 v 10:43 | Karma: 43,29 | Přečteno: 1235x | Diskuse| Ostatní

Dagmar Drobná Kubalík

Nechci, aby mé děti někdo jednou učil, že "ježíšek" je sprosté slovo...

Když někdo řekne např. o panu prezidentovi, či o komkoliv jiném, že je "populista" - co tím ve skutečnosti míní?

9.9.2016 v 13:11 | Karma: 44,79 | Přečteno: 1637x | Diskuse| Ostatní

Dagmar Drobná Kubalík

Můj dárek pro Merkelbabu..

Dámy mají dostávat dárky, nemyslíte? Všechny dámy, bez rozdílu. Jaký dárek ale pro paní Angelu? Jeden jsem přeci jenom našla.. Tak ať se jí líbí..

25.8.2016 v 15:36 | Karma: 45,18 | Přečteno: 2942x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrah tělo ubodaného muže hodil do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno 

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  11:50

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Nezvládla jsem prodat svou práci. Neměla jsem lajky, řekla končící Langšádlová

25. dubna 2024  11:44

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, protože...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4961x
dayen@seznam.cz