Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Komplikovaná šifra - The Piano

Ženská prý neví co chce a nedá pokoj, dokud to nedostane. Zkusili jste někdy pochopit ženu? Nesmysl? Přijdete na to, pokud se vám podaří rozluštit šifru, ukrytou právě...

          Novozélandský film, natočený před 22 lety s hodnocením na ČSFD 84 % nebývá zas tak běžnou záležitostí. Prošla jsem snad všechny dostupné recenze, ale něco v nich chybí. Vážně jsem si dala práci a přečetla je na ČSFD všechny. Hledala jsem v nich totiž  své pocity z filmu.

           Film samotný je zvláštní, dělal mi problém - nebyla jsem ho schopná dokoukat do konce a neustále jsem začínala znovu, bylo to na mě nějak moc "silný kafe". Stále jsem se k němu vracela a přemýšlela o něm. Jiný film bych odložila a zapomněla na něj, ale tady to nešlo - musela jsem se  vracet a nevěděla, proč.

         Piano je "komplikovaně zašifrované", zaujalo mě konstatování jednoho z recenzentů. O tom, že to je vynikající film s vynikajícími hereckými výkony, úžasnou hudbou Michaela Nymana, neskutečným prostředím Nového Zélandu, o tom vás nechci přesvědčovat, to si můžete přečíst jinde:

http://www.csfd.cz/film/13942-piano/

         Romantické drama čtyř postav (Holly Hunter, Harvey Keitel, Sam Neill, Anna Paquin ), pro někoho úžasně hluboký a citlivý příběh, pro dalšího neskutečně nudný. Vyberte si. Každý má svůj pohled na film, každý si tam může najít něco jiného, čeho si ti ostatní nevšimli. Je to, jako když zkoušíte číst báseň - také v ní každého zaujme něco jiného: jiná barva, jiný pocit, jiný prožitek. Není to o tom, že by někdo z nás byl génius (a jiný buran), ale je to o našich úhlech pohledu na onu komplikovanou šifru. A tady je skutečně co dešifrovat.

             Dlouho jsem nemohla vstřebat scénu, kdy manžel Adu za trest dovleče ke špalku a usekne jí  ruku (prst), ona klečí, hlavu vedle špalku, a v hrůze čeká, co bude a není schopna ničeho. A ten bůh, manžel, za kterého ji provdal otec - má potřebu ji potrestat. Nebyla jsem schopna říci, jestli se vůbec něčím provinila - ona jen jednala, jak to vše cítila. Nemohla jednat jinak, protože byla právě taková, jaká byla.

          Pianistka, pro kterou je  její hudba (a potažmo tedy Piano, hudební nástroj) i její život, ta svůj  život se ztrátou schopnosti hrát vlastně ztrácí. Useknout jí prst znamenalo jí vzít smysl života.. Proč? Kdo má právo? Kdy to právo vzniká?

          Pro ty, kdo se neradi zdržují proklikáváním odkazů, si přeci jen dovolím odrecitovat děj, když už jsem si dovolila to faux pas a vyhrkla na čtenáře nejděsivější scénu hned v úvodu:

           "Vášeň je síla, vůči které jsme bezmocní. Nostalgická romance o lásce, která vzplála v drsném prostředí novozélandské pustiny. Do nehostinného prostředí bělošských osadníků přijíždí z Anglie za novým mužem němá Ada s nemanželskou dcerkou Florou. Přiváží s sebou milovaný klavír, bez nějž nemůže existovat. Zvláštní, uzavřená a oduševnělá žena se s obchodnickým manželem Stewartem neshodne. Postupně však podléhá jemnému nátlaku jiného muže, který odkoupil od Stewarta její nástroj. Posedle zamilovaný Baines jí postupně piano odprodává, a ona za to platí narůstající povolností. Ta je však stále méně vynucována; později má naplněný milostný vztah za následek prudkou reakci oklamaného manžela. Příroda je vůči bílým osadníkům krajně nepřátelská: neustále prší a všude je spousta bahna. Moře je stále bouřlivé, husté stromy a křoviska jsou jen obtížně prostupná. Vztahy mezi jednotlivými postavami jsou nejednoznačné a jejich charaktery jsou obtížně dešifrovatelné."  (oficiální text distributora)

          Holly Hunter byla za herecký výkon oceněna (Cenu Akademie Oscar za ni získala v  roce 1993) a její filmová dcera Flora (Anna Paquin) obdržela za svou roli rovněž sošku Oscara, a  to v 11 letech. Stala se tak druhou nejmladší nositelkou tohoto ocenění.

          Film získal 5 nominací - Nejlepší film, Režie, Kamera, Kostýmy, Střih. Také Zlatou Palmu.  Holly Hunter za celý film nepromluví, a přeci vám toho řekne víc, než jiní, její herectví k vám promlouvá a vy to cítíte - ona nepotřebuje mluvit.

          Režisérce, Jane Campion, se povedlo natočit film o ženě, co dělá věci skutečně po svém a podle toho, jak to cítí, bez ohledu na morálku a ostatní lidi. Je v tom jakási živočišnost a současně křehkost, která vše staví do tónu mléčného světla bez ostré kritiky a podtrhuje přirozenost. Ani tak není důležitý děj, ostatně děj mívá většina filmů, ale podtext, ta šifra, kterou film v sobě nese. Nejde o to, co se děje, ale proč se to děje, a proč právě takto.

         Holly Huntr a její Ada nám to předvádí naživo - to PROČ.. Pánové, pokud chcete porozumět ženám, udělejte si čas právě na tento film - tam najdete odpověď. Je to vlastně takový malý test, pokud tu odpověď najdete, tak vám všem tleskám. Pokud vás film pohorší a nebo nezaujme - a naopak  Ada vás bude vytáčet, vězte, že můžete mít i nějaký problém, o kterém jen ještě nevíte.

          Netýká se to jen pánů, ale i žen, paní, děvčat a slečen - které dost často nedovedou rozumět samy sobě. V Pianu je odpověď - proč některé muže dovedeme milovat (aniž by to byl prvotní úmysl) a jiné nikoli (ačkoli bychom si to přály a na první pohled by to bylo i velice rozumné řešení)...

          "Proč, proč?! Vždyť jsme si mohli tak krásně žít!" - nechápe manžel Adino počínání. Ale divák ví - divák vidí, zná odpověď na to jeho "Proč?". Chce se mu přímo tu odpověď zoufalému manželovi pošeptat - vždyť si za to můžeš sám, měl ses chovat od začátku jinak, ona nepotřebuje jen jíst a bydlet, ona má potřeby, které ty nevidíš. Kdybys ji dokázal od začátku vnímat i s jejími přirozenými potřebami - mohlo to být jinak, začala by milovat tebe, nemusela se tě jen bát.

          Jsi totiž určitě jinak docela fajn chlap, jen dočista jinak nastavený než ona, máš jiné priority (i když - musel jsi jí useknout ten prst?).  Nedokážeš ji vnímat takovou, jaká je. Nepředěláš ji, musíš ji vzít v její přirozenosti a milovat ji právě takovou, jaká je a to ty nikdy nedokážeš.

          Nelze ji svázat a vzít jí smysl života. Nezakážeš, nevykřičíš, nenařídíš - jen ji tím dočista ztratíš. Vždyť od počátku jsi přehlížel, co pro ni bylo nejdůležitější, pro tebe byly podstatné jiné věci. Od první chvíle všechno špatně. Chápeš, když se teď otočíš nazpátek, jak to bylo všechno špatně?

          Závěr filmu prý je zbytečný, prý mohl film skončit s Adou klesající ke dnu.. konec - hudba. Nemyslím si, že je konec zbytečný. Dává totiž naději - naději všem, kteří přišli o smysl svého života, prošli si,  či si stále procházejí  svým utrpením. Dává naději na Život, na svůj Život podle svých představ. Naději na Štěstí.

DDK

(napsáno pro cyklus Bílý kruh bezpečí)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Dagmar Drobná Kubalík | pátek 15.5.2015 17:54 | karma článku: 29,97 | přečteno: 1034x
  • Další články autora

Dagmar Drobná Kubalík

Pravda a láska nějak uklouzly..

Prý vítězí.. Ale i tak mám ze všeho mrazení, že nás ty proklamace slabomyslných dovedly tak akorát do zadele.. Vážení - přiznejme si už konečně, že jsme si jen hloupě naběhli...

10.11.2016 v 23:46 | Karma: 37,96 | Přečteno: 709x | Diskuse| Ostatní

Dagmar Drobná Kubalík

V zrcátku

Zaspala jsem. Otevřu oči a ty nikde.....................................................................................!!

3.11.2016 v 16:44 | Karma: 39,44 | Přečteno: 834x | Diskuse| Ostatní

Dagmar Drobná Kubalík

Někdy stačí lidem naslouchat, abychom pochopili, jaká je Pravda...

Rusové války nezačínají, Rusové války končí.. řekl jen tak mezi řečí a já se jen zvědavě ohlédla, abych viděla, kdo to promluvil..

27.9.2016 v 10:43 | Karma: 43,29 | Přečteno: 1235x | Diskuse| Ostatní

Dagmar Drobná Kubalík

Nechci, aby mé děti někdo jednou učil, že "ježíšek" je sprosté slovo...

Když někdo řekne např. o panu prezidentovi, či o komkoliv jiném, že je "populista" - co tím ve skutečnosti míní?

9.9.2016 v 13:11 | Karma: 44,79 | Přečteno: 1637x | Diskuse| Ostatní

Dagmar Drobná Kubalík

Můj dárek pro Merkelbabu..

Dámy mají dostávat dárky, nemyslíte? Všechny dámy, bez rozdílu. Jaký dárek ale pro paní Angelu? Jeden jsem přeci jenom našla.. Tak ať se jí líbí..

25.8.2016 v 15:36 | Karma: 45,18 | Přečteno: 2942x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

ANALÝZA: Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4961x
dayen@seznam.cz